Çalıştaylar

''Mimarlıkta Rahatsız Edici Sorular''- ABC School, ODTÜ, Başkent Üniversitesi

The Architecture Lobby Akademik Çalışma Grubu tarafından organize edilen Architecture Beyond Capitalism (ABC) School, bu yıl “Hacking the Institution” temasıyla farklı ülkelerde, çeşitli organizasyonlar şeklinde gerçekleştirilmektedir. Bölümümüzden Araş. Gör. Simla Şanlı ve Araş. Gör. Elif Nur Bek’in de içinde yer aldığı ABC School’un Türkiye organizasyonunu üstlenen akademik bir grup tarafından bir süredir yürütülen bu çalışma, 2024-2025 yılı Güz Dönemi’nde ODTÜ Mimarlık Bölümü’nde ARCH 571 koduyla bir açık derse dönüşmüştür. Dönem boyunca Ankara’daki farklı üniversitelerin mimarlık bölümlerine de konuk olarak kolektif bir tartışma ve üretim platformu işlevi üstlenmektedir.
 
Çeşitli üniversitelerden katılımcılarla yürütülen ders, stüdyo pratiği, pedagoji, çalışma koşulları, emek ilişkileri, ekonomi politik, sınıf çelişkileri ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği gibi konular dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere mimarlık eğitimi ve çalışma yaşamına yönelik eleştirel bir yaklaşımı teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Mimarlık mezunları ve öğrencileri arasındaki diyaloğu, genellikle göz ardı edilen “Uncomfortable Questions” (Rahatsız Edici Sorular) aracılığıyla gündeme getirmek, çeşitli düzeylerde tartışmak ve daha fazlasını üretmek için temel araçlardan biri olarak ele alır. Derste gerçekleşecek kolektif üretim ve tartışmalar mimarlığın mevcut kurumsal yapılarını içinden sorgulama fırsatı sunacaktır.
 
Katılımcılar kendi kurumlarındaki (üniversite, staj, mimarlık firmaları, şirketler, şantiyeler, STK’lar, kamu kurumları gibi) konumlarını eleştirel bir şekilde analiz edeceklerdir. Ders, dönem boyunca teori ve pratiğin bir aradalığını içerecek şekilde kurgulanmıştır ve dönem boyunca 5 farklı üniversitede açık ders şeklinde gerçekleşmesi planlanmıştır. Bu açık derslerin ilk dördü Bilkent Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, TED Üniversitesi ve Atılım Üniversitesi’nin Mimarlık Bölümlerinde gerçekleştirilmiş olup beşinci açık ders Başkent Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde gerçekleştirilecektir. ODTÜ’de ARCH 571 kapsamında dersi alan öğrencilerin ve organizasyon sürecinde yer alan Ankara’daki farklı üniversitelerden araştırma görevlileri/doktora araştırmacılarının da katılımı ile gerçekleşecek olan bu açık derse bölüm öğrencileri, mezunları ve akademisyenleri davetlidir. Yatayda bir tartışma ortamını üretebilmek için daha çok öğrenci ve mezunların katılımı beklenmektedir.
 
“Toplumsal Cinsiyet” teması ile gerçekleşecek etkinlikte bu kez stüdyoda, üniversitede, şantiyede ya da ofiste mimarlar ve mimarlık öğrencileri için toplumsal cinsiyet rollerinin nasıl deneyimlendiği, kenti ve mekanı üretirken konuyu nasıl ele aldığımız ve toplumsal yaşamdaki karşılıkları gibi pek çok konuyu konuşacağız. Aynı zamanda pedagoji, stüdyo kültürü, müfredat, sınıf ve emek temaları ile ilişkisel biçimde tartışacağız.
 
Etkinlik, 24 Aralık 2024 Salı günü saat 17.30’da GSTMF C203 nolu stüdyoda gerçekleşecektirilmiştir.
 
NOT: Açık derse ilişkin okuma materyallerine abcschoolturkey@gmail.com e-mail adresinden ya da instagram hesabına (@uncomfortablequestions.arch) mesaj göndererek ulaşabilirsiniz.

 

Beypazarı Acil Durum Yönetimi (BEYAD) Çalıştayı

Başkent Üniversitesi Mimarlık Bölümü, UNESCO Kürsüsü ve Beypazarı Belediyesi işbirliği ile 16.11.2023 günü Beypazarı'nda ''Beypazarı Acil Durum Yönetimi (BEYAD) Çalıştayı'' gerçekleştirilmiştir.

 

Başkent Üniversitesi Mimarlık Lise Yaz Tasarım Atölyesi 2023- ''Kâğıttan-Mekâna Oyunlar''

Başkent Üniversitesi GSTMF Mimarlık Bölümü'nün 26 Temmuz 2023 tarihinde dördüncüsünü kampüste gerçekleştirdiği yaz tasarım atölyesi çıktıları yayınlanmıştır. 

Atölye yürütücüleri: Çağla CANER YÜKSEL, Melek Pınar UZ BAKİ, Elif Cemre ÇELİKCAN YOZÇU, Nehir Bera BİÇER

Atölye İçerik Metni için tıklayınız.

Atölye Açılış Sunuşu için tıklayınız.

Atölye Sürecinden Fotoğraflar

  

  

 

 

MİM142 Architectural Representation (Mimari Sunum) Dersi- Nonlinear Narratives: Collage, Space and Memory Atölyesi

Öğr. Gör. Dr. Melek Pınar UZ BAKİ ve Öğr. Gör. Elif Cemre ÇELİKCAN YOZÇU tarafından yürütülen MİM142 Mimari Sunum dersi kapsamında Arş. Gör. Başak Tükenmez tarafından Nonlinear Narratives: Collage, Space and Memory başlıklı sunuş ve atölye 22.03.2023 tarihinde çevrimiçi olarak zoom platformu üzerinden gerçekleştirilmiştir.

 

Başkent Üniversitesi Mimarlık Lise Yaz Tasarım Atölyesi 2022- ''Kampüste Mimarlık Oyunları''

Başkent Üniversitesi GSTMF Mimarlık Bölümü'nün 2 Ağustos 2022 tarihinde üçüncüsünü kampüste gerçekleştirdiği yaz tasarım atölyesi çıktıları yayınlanmıştır. 

Atölye yürütücüleri: Doç. Dr. Çağla CANER YÜKSEL, Öğr. Gör. Elif Cemre ÇELİKCAN YOZÇU, Öğr. Gör. Melek Pınar UZ BAKİ, Arş. Gör. Nehir Bera BİÇER

Atölye Duyuru Metni için tıklayınız.

Atölye İçerik Metni için tıklayınız.

Atölye Programı için tıklayınız.

Atölye Açılış Sunuşu için tıklayınız.

 

Atölye Sürecinden Fotoğraflar

  

  

  

  

  

  

  

 

 

MİM 348 Rölöve ve Restorasyon Dersi ''Beypazarı Suluhan Yeniden İşlevlendirme Çalıştayı''

MiM 348 Rölöve ve Restorasyon Dersi kapsamında ''Beypazarı Suluhan Yeniden İşlevlendirme Çalıştayı'' 28.04.2022 Perşembe günü aşağıda paylaşılan erişim bilgileri ile çevrimiçi olarak gerçekleştirilmiştir.

 

Başkent Üniversitesi Mimarlık Lise Yaz Tasarım Atölyesi 2021- ''Çevrimiçi Mekân Hikâyeleri ''

Başkent Üniversitesi GSTMF Mimarlık Bölümü'nün 10-11 Ağustos 2021 tarihlerinde ikincisini çevrimiçi olarak gerçekleştirdiği yaz tasarım atölyesi çıktıları yayınlanmıştır. 

Atölye yürütücüleri: Çağla Caner Yüksel, E. Cemre Çelikcan, Melek Pınar Uz Baki, Nehir Bera Biçer, Nehir Melis Uzun

Atölye Etkinlik Metni için tıklayınız.

Atölye Programı için tıklaınız.

Atölye Sunuşu için tıklayınız.

Atölye Süreci Miro Arayüzünü Görüntülemek için  tıklayınız ve tıklayınız

 

Atölye Sürecinden Fotoğraflar

   

   

   

   

   

 

Başkent Üniversitesi Mimarlık Lise Yaz Tasarım Atölyesi 2020- ''Çevrimiçi Mekân Oyunları''

Başkent Üniversitesi GSTMF Mimarlık Bölümü'nün 21-22 Temmuz 2020 tarihlerinde ilkini çevrimiçi olarak gerçekleştirdiği yaz tasarım atölyesi çıktıları yayınlanmıştır. Çevrimiçi Mekân Oyunları fiziksel maket üretimi ve fiziksel maket üzerine artırılmış gerçeklik uygulamaları ile sanal karakter yerleşimi olmak üzere iki aşamadan oluşmuştur.

Atölye yürütücüleri: Çağla Caner Yüksel, E. Cemre Çelikcan, Melek Pınar Uz Baki, Nehir Bera Biçer.

Atölye süreci için tıklayınız.

Dijital atölye çıktıları için tıklayınız. 1, 234.

49.Mimarlık Okulları Bölüm Başkanları İletişim Grubu (MOBBİG 49) Buluşması

Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü 8-10 Kasım 2019 tarihleri arasında “EŞİK” teması ile gerçekleştirdiği 49. Mimarlık Okulları Bölüm Başkanları İletişim Grubu buluşmasına ev sahipliği yapmıştır.

MOBBİG 49 Çağrı Metni için tıklayınız.

MOBBİG 49 Etkinlik Programı için tıklayınız.

MOBBİG 49 Sonuç Bildirgesi için tıklayınız.

 

  

  

 

100. Yıl'ı Yeniden Düşünmek

Araştırma görevlisi Burcu Ateş'in proje yürütücüsü olarak yer aldığı  ''Yukarıdan Aşağıya Kentsel Tasarım Süreçlerine Alternatif Bir Yaklaşım: 100. Yıl Mahallesi'nde Katılımcı Tasarım Simülasyonu (100. Yıl'ı Yeniden Düşünmek)'' adlı projenin son etkinliği 15 Ocak 2018 tarihinde bölümümüzde gerçekleştirilmiştir.

 

Komşuluğun Halleri: İncek'te 3 Ev

''İyi Bir Komşu'' temalı 15. İstanbul Bienali'ne komşu etkinlik olarak Mimarlık Bölümü ev sahipliğinde ''Komşuluğun Halleri: İncek'te 3 Ev'' başlıklı bir atölye 26-28 Ekim 2017 tarihlerinde gerçekleştirildi.

 

Korumada Sivil Mimarlık

Sivil Mimari Bellek Ankara Projesi kapsamında 24.12.2012 tarihinde Başkent Üniversitesi Prof. Dr. İhsan Doğramacı Konferans Salonu'nda Korumada Sivil Mimarlık Çalıştayı düzenlenmiştir.

 

 

Tarih Yazımında Sivil Mimarlık

Sivil Mimari Bellek Ankara Projesi kapsamında 14.12.2012 tarihinde Başkent Üniversitesi Prof. Dr. İhsan Doğramacı Konferans Salonu'nda Tarih Yazımında Sivil Mimarlık Çalıştayı düzenlenmiştir.

 

 



Foto Galeri: