Araştırma Projeleri

Araştırma Projeleri

 

Bellek Ankara

BELLEK ANKARA PROJESİ ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAŞKANI Sn. MANSUR YAVAŞ’IN VE BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ Sn. Prof. Dr. ALİ HABERAL’IN 2 KASIM 2021 TARİHİNDE İMZALADIKLARI İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İLE HAYATA GEÇİRİLDİ. Bellek Ankara Projesi Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından açılmış olan ihale kapsamında Başkent Üniversitesi bünyesinde, Başkent Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi akademisyenlerinin koordinatörlüğünde ve çeşitli üniversitelerden oluşan geniş bir araştırmacı ekip tarafından yürütülmektedir. Süresi bir yıl (365 gün) olarak belirlenmiş olan Bellek Ankara Projesi’nin ilk yıl çalışmaları Ankara kenti Ulus Tarihi Kent Merkezi Kentsel Sit Alanı ve bu alanı çevreleyen etkileşim alanlarında gerçekleştirilecektir Bellek Ankara Projesi Ankara’nın kentsel kimliğini oluşturan ve kentlilerin anılarında yer etmiş ya da toplumsal değerlerin oluşmasına yol açmış yapıları/mekânları, anıtları/heykelleri, arkeolojik/kamusal açık alanları; kentin toplumsal yaşamında iz bırakmış anılara/olaylara tanıklık etmiş, kentin çok kültürlü yapısını ve inanç sistemini oluşturan yapıları/mekânları; Ankara’nın ekonomi,iş, bilim, sanat, kültür yaşamında önemli izler bırakmış kişileri/aileleri ve bu kişilerin/ailelerin yaşadıkları/eğitim gördükleri/çalıştıkları/ürettikleri yapıları/mekânları; Ankara’nın ekonomik gelişimini sağlayan markaları, sosyal gelişimini sağlayan kültür/sanat kurumlarını, gündelik yaşamına karşılık gelen eğlence/yeme-içme yapılarını/mekânlarını kurumsal yapılanmasına karşılık gelen kamu kurumlarını ve yapılarını/mekanlarını araştırmak, belgelemek ve kentlilerle buluşturmak üzere kurgulanmıştır. Proje kapsamında kentin toplumsal ve yapısal/mekânsal değerlerine ilişkin bir veri tabanı oluşturulacak ve tüm bilgiler ve bulgular web sitesi üzerinden paylaşıma açılacaktır. Böylece bir yandan bu değerlerin tanınır ve bilinir olmalarının sağlanması bir yandan da kentlilerin yaşadıkları kentle aidiyet ilişkisi kurmalarının mümkün kılınması hedeflenmektedir. Bellek Ankara Projesi aynı zamanda Ankara’nın ulusal ve uluslararası tanınırlığına katkı yapılması ve toplumsal ve yapısal/mekânsal değerlerinin gelecek nesillere aktarılmasının sağlanması amacıyla ele alınmış ve kurgulanmıştır. Bellek Ankara Projesi kapsamında yapılacak çalışmalar aşağıda yer alan proje ekibi tarafından gerçekleştirilecektir.

Koordinatörler
Çalışma I/Künye Levhaları – Koordinatör, Prof. Dr. T. Elvan Altan, Orta Doğu Teknik Ü.,
docomomo¬_tr Ankara Temsilcisi, AKK Mimarlık Kültürü ve Planlama Çalışma Grubu Üyesi
Çalışma I/Künye Levhaları – Koordinatör, Dr. Öğretim Üyesi Elif Selena Ayhan Koçyiğit, Başkent Ü.,
AKK Mimarlık Kültürü ve Planlama Çalışma Grubu Üyesi
Çalışma II/Kente Değer Katanlar – Koordinatör, Prof. Dr. Adile Nuray Bayraktar, Başkent Ü., AKK
Mimarlık Kültürü ve Planlama Çalışma Grubu Sözcüsü
Çalışma III/Kentin Hikayeleri – Koordinatör, Doç. Dr. Özlem Sert, Hacettepe Ü., Kent Araştırmaları
Uygulama ve Araştırma Merkezi Md., AKK Mimarlık Kültürü ve Planlama Çalışma Grubu Üyesi


Araştırmacılar
Cem Dedekargınoğlu, Bağımsız Araştırmacı
Çiğdem Yönder, Liege Ü.
Melek Topal, Bağımsız Araştırmacı
Özlem Altun, Bağımsız Araştırmacı
Öğr.Gör. Pelin Nane, Başkent Ü.
Öğr.Gör. Selim Sertel Öztürk, Başkent Ü.


Grafik Tasarım
Özlem Ölçer

İlgili link: https://www.facebook.com/ankarabbld/videos/1051194112380392/ 

https://www.instagram.com/p/Cj5OrD7qzou/ 

 

 

Ankara'da İz Bırakan Mimarlar

“Ankara’da İz Bırakan Mimarlar” projesi,  Başkent Üniversitesi ve Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM) ortaklığıyla 2017 yılında gerçekleştirilmeye başlanmış olup, 2020 yılında tamamlanması planlanmaktadır. 

Proje, T. Elvan Altan, Nuray Bayraktar ve Umut Şumnu tarafından yürütülmekte; proje ekibi ise  farklı bölüm ve üniversitelerden-kurumlardan araştırmacılardan oluşmaktadır. 

Proje kapsamında; Ankara’da tasarladıkları konut, kamu ve sivil mimarlık yapıları ile özel bir önemi hak eden ancak haklarında yeterli araştırma/yayın yapılmamış olan mimarlara odaklanılmaktadır. Kentte iz bırakan mimarların daha iyi tanınması için bir ön çalışma olarak başlatılan ve yeni çalışmalarla genişletilmesi düşünülen bu proje kapsamında her yıl dört mimar/mimar grubu üzerine odaklanılarak, üç yıl içinde toplam on dört mimar/mimar grubunun çalışılması planlanmıştır.

Proje sürecinde, belirlenen mimarlara ve yapılarına ilişkin araştırma/belgeleme yapılmakta; yapılan çalışmalar düzenlenen panellerde sunulmakta, e-kitap olarak yayınlanmakta ve projenin web sayfasında paylaşılmaktadır. Çalışılan mimarların Ankara’daki yapıları hakkında bir veritabanı oluşturulmasını ve mimari üretimlerinin değerlendirilmesini amaçlayan bu projeyle, kentte iz bırakan mimarların gündeme taşınması hedeflenmektedir.

Ankara'da İz Bırakan Mimarlar resmi web sayfası :  https://www.ankaradaizbirakanmimarlar.com/

Ankara'da İz Bırakan Mimarlar resmi instagram sayfası :https://www.instagram.com/ankaradaizbirakanmimarlar/

Ankara'da İz Bırakan Mimarlar Dizisi I: Demirtaş Kamçıl - Rahmi Bediz : https://play.google.com/store/books/details/?id=8QPcDwAAQBAJ

Ankara'da İz Bırakan Mimarlar Dizisi II: Vedat Dalokay - Nejat Tekelioğlu : https://play.google.com/store/books/details/?id=b7rhDwAAQBAJ

 

 

       

 

     

 

    

 

    

 

    

 

    

 

 

Sivil Mimari Bellek Ankara

Ankara’da 1930-1980 Yılları Arası Sivil Mimari Kültür Mirası Araştırma, Belgeleme ve Koruma Ölçütleri Geliştirme Projesi

Projenin Amacı

Ankara’da 1930-1980 Yılları Arasında Sivil Mimari Kültür Mirası: Araştırma Belgeleme ve Koruma Ölçütleri Geliştirme Projesi konut özelinde sivil mimarlık yapılarına dikkat çekilmesi, bu yapıların araştırılması, belgelenmesi ve bir Sanal Kent Arşivi (müzesi) kurulması; öte yandan kültür mirası olma özelliklerinin ortaya konularak bu yapıların korunmasının sağlanması için ölçütler geliştirilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma süresi üç yıl olarak belirlenmiş olan proje, modern dönem tartışmaları içinde önemli ve özellikli bir yere sahip olan Ankara kentinde, yine modern dönem tartışmaları içinde önemli ve özellikli bir yere sahip bir zaman aralığında inşa edilmiş konut yapılarına odaklanmıştır. Proje Başkent Üniversitesi bünyesinde yürütülmüş, TÜBİTAK ve VEKAM tarafından desteklenmiştir.

Sivil Mimari Bellek Ankara resmi web sayfası :  http://sivilmimaribellekankara.com/default.aspx

Sivil Mimari Bellek Ankara Proje Tanıtım Metni için tıklayınız.

Sivil Mimari Bellek Ankara Tübitak Ödül Metni için tıklayınız.

Sivil Mimari Bellek Ankara Kitap 1 için tıklayınız.

Sivil Mimari Bellek Ankara Kitap 2 için tıklayınız.

Sivil Mimari Bellek Ankara Final Sergisi Posteri için tıklayınız.

Sivil Mimari Bellek Ankara Final Sergisinden Fotoğraflar:

  

  

  

 

 

 



Foto Galeri: